Woningbouw in spoorzones

Spoorzones staan in steeds meer steden volop in de schijnwerpers. Waar in sommige steden het station wat los staat van het centrum, groeit het besef dat dit een nieuw stadsdeel kan worden met de stationsomgeving als kloppend hart. In combinatie met een groeiend belang van bereikbaarheid per openbaar vervoer, zijn het de ideale gebieden om woningen toe te voegen. Op 29 april organiseert het programma Stedelijke Transformatie een online themasessie over woningbouw in spoorzones.

Juist in spoorzones is een kansrijke combinatie aanwezig voor wonen met werken, vrijetijdsvoorzieningen en ontmoeting, waardoor een levendige mix ontstaat. Vaak te zien als een uitbreiding van het centrummilieu. Gezien de centrale ligging, is een goede aansluiting op de bestaande binnenstad vaak een specifieke opgave.

In de toekomst zien wij in ons land een netwerk van stedelijke knooppunten ontstaan, met elkaar verbonden door zich steeds vernieuwende OV-verbindingen. De ontwikkeling van spoorzones is complex en kan alleen met een integrale aanpak. Vaak is er allerlei verouderde bedrijvigheid aanwezig of geeft het spoor belemmeringen in de vorm van geluid, trillingen of externe veiligheid.

Programma

Wat maakt spoorzones uniek? Welke kansen en mogelijkheden zijn er? Hoe kunnen we deze kansen verzilveren? En wat is de rol van gemeente, NS en ontwikkelaar bij deze gebieden? Op 29 april gaan we hierover in gesprek.

  • Het Expertteam Woningbouw adviseerde in een aantal spoorzones. Vanuit het Expertteam delen Antoinette van Heijningen en Damo Holt de algemene lessen over de specifieke aanpak voor het maken van een nieuw stuk stad in spoorzones.
  • De positie en rol van stations is van belang voor de ontwikkeling van spoorzones. Het zijn knooppunten met een groot verzorgingsgebied, die daarmee een prominente rol innemen. Stations zelf zijn daarnaast in toenemende mate verblijfsgebieden. Daan Klaase licht de visie toe vanuit NS-stations.

Hoe werkt het?

We organiseren deze online themasessie via Microsoft Teams. Dit is een applicatie van Microsoft Office 365. U kunt zich aanmelden via het formulier onder de groene button. Een paar dagen voor aanvang van de themasessie ontvangt u een mail met verdere instructies. U heeft alleen een computer of laptop nodig met geluid en een goede internetverbinding met voldoende snelheid.

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter of op LinkedIn.

Map for

Woningbouw in spoorzones

Spoorzones staan in steeds meer steden volop in de schijnwerpers. Waar in sommige steden het station wat los staat van het centrum, groeit het besef dat dit een nieuw stadsdeel kan worden met de stationsomgeving als kloppend hart. In combinatie met een groeiend belang van bereikbaarheid per openbaar vervoer, zijn het de ideale gebieden om woningen toe te voegen. Op 29 april organiseert het programma Stedelijke Transformatie een online themasessie over woningbouw in spoorzones. Lees meer

Kosten:   Deelname is kosteloosBij aanmelden gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.