Banner stratenplan

Tweede ronde woningbouwimpuls zorgt voor 44.666 nieuwe woningen

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

In 28 gemeenten door heel Nederland kunnen binnenkort 44.666 nieuwe woningen worden gebouwd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft hiervoor een financiële bijdrage van € 266 miljoen vanuit de woningbouwimpuls. Hiermee draagt het ministerie bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben.

De woningen die worden gebouwd zijn voor het grootste deel bedoeld voor starters en mensen met een middeninkomen. Gemeenten en provincies dragen zelf ruim € 340 miljoen bij.

Grote interesse

De interesse in een bijdrage uit de woningbouwimpuls is dusdanig groot, dat aanvankelijk niet alle positief beoordeelde aanvragen ook geld konden krijgen. Vanwege het woningtekort is het echter van belang dat woningbouwplannen zo snel mogelijk gerealiseerd worden. Daarom heeft minister Ollongren besloten om de geplande financiële bijdrage van € 225 miljoen te verhogen naar € 266 miljoen. Zo krijgen alle positief beoordeelde aanvragen geld en lopen deze projecten geen vertraging op. Samen met de eerste tranche van 51.021 woningen kunnen dankzij de woningbouwimpuls tot nu toe al 95.687 nieuwbouwwoningen worden gebouwd.

Woningbouwimpuls

Gemeenten kunnen een beroep doen op de woningbouwimpuls voor het versnellen van de bouw, het vergroten van het aantal nieuwbouwwoningen in een project of het vergroten van het aandeel betaalbare woningen voor mensen met een laag of middeninkomen. Het geld kan ingezet worden voor het betaalbaar maken van woningen of voor het geschikt maken van de locatie voor woningbouw. Zo worden er 7 stationsomgevingen en 3 stadscentra aangepakt en worden 4 verouderde kantoorgebieden en elf bedrijventerreinen getransformeerd in woningen.

Betaalbaar en bereikbaar

Van de 44.666 woningen die in deze tranche gebouwd worden, valt 67% in de categorie ‘betaalbaar’. Dit zijn woningen bedoeld voor de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Verder worden 1.100 tijdelijke woningen gebouwd. Daarnaast hebben veel projecten speciale aandacht voor woningen voor starters, senioren, studenten en aandachtsgroepen. De 30 projecten zijn verdeeld over het land, waarbij 19 projecten zich bevinden in de woondealregio’s met projecten in onder andere Amsterdam, Den Haag, Woerden en Nijmegen.

Derde ronde

De demissionair minister wil snel duidelijkheid geven over het volgende aanvraagtijdvak voor de woningbouwimpuls. Ze verwacht dit in maart te kunnen doen. Dan worden ook de uitkomsten bekend van de evaluatie van de eerste rondes. Voor de derde ronde is nog circa 250 miljoen euro over van de 1 miljard euro in totaal voor de woningbouwimpuls.

Lees het volledige bericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hier.

Meer weten over de financiering van gebiedstransformaties?

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter of op LinkedIn.