Banner stratenplan

Doorbraak gezocht voor toekomstbestendige woningbouw

Hoe krijgen we de sleutel tot de woning van de toekomst in handen? Met de Challenge Toekomstbestendige Woningbouw daagt de provincie Zuid-Holland de bouwsector, kennisinstellingen en overheden uit om deze vraag te beantwoorden. Dit gebeurt tijdens twee hackathondagen waarin de deelnemers onderzoeken hoe de toekomst van woningbouw in de provincie vormgegeven kan worden. De eerste hackathondag vindt plaats tijdens het jaarcongres Stedelijke Transformatie op 2 juni in Den Haag.

Samen maken we toekomstbestendige woningbouw tot het nieuwe normaal. We onderzoeken hoe we kunnen voldoen aan de noodzaak om zowel energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos als biobased en circulair te bouwen.

Tijdens twee hackathondagen werken voor de gelegenheid samengestelde teams aan een doorbraak. Zij ontwikkelen oplossingen voor dit vraagstuk, zoeken daarbij naar kansen voor de fabrieksmatige woningbouw en strijden om het beste idee. Hiermee zetten zij een nieuwe stap om toekomstbestendig bouwen zo gewoon, makkelijk en betaalbaar mogelijk te maken.

Haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar

De jury beoordeelt de voorstellen op basis van vier criteria: toekomstbestendig, haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar. De jury stelt vast welke teams meer dan de minimum score hebben behaald. Deze teams komen aanmerking voor begeleiding en enkele tienduizenden euro’s om de oplossing uit te werken. Doel is de uitwerking van de oplossing en de daadwerkelijk realisatie ervan.

De beste vier voorstellen worden bovendien beloond met een prijzenpakket voor de teamleden om eigen woning en tuin toekomstbestendig te maken en inspiratie op te doen. De jury bestaat uit sleutelfiguren binnen het speelveld van toekomstbestendige woningbouw. Zij kunnen besluiten om een voorstel te adopteren, zodat het snel in de praktijk toegepast kan worden.

Inschrijven en meedoen

Anne Koning (gedeputeerde Wonen): “Heb jij de sleutel in handen? Dan roep ik je op om in een team mee te werken aan de challenge toekomstbestendige woningbouw. Het gaat in Zuid-Holland niet alleen om snel bouwen van woningen, we willen ook dat deze woningen over 50 jaar nog steeds een thuis zijn waar we trots op zijn.”

Inschrijven kan hier. De hackathondagen vinden plaats tijdens het jaarcongres Stedelijke Transformatie in Den Haag (2 juni) en de Provada in Amsterdam (16 juni).

2 juni: Jaarcongres Stedelijke Transformatie

Omcirkel donderdag 2 juni in uw agenda en kom naar het jaarcongres Stedelijke Transformatie in Den Haag. Op deze dag verkennen we wat gemeenten, ontwikkelaars, corporaties, bouwers en investeerders nodig hebben om tot succesvolle gebiedstransformaties te komen.

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter of op LinkedIn.