Banner stratenplan

De conceptwoning als oplossing voor de woningcrisis

Een continue stroom met grote aantallen conceptwoningen. Voor een langere periode. Het lijkt dé oplossing voor de woningcrisis. Zo kunnen we snel, veel en betaalbaar bouwen. In gecontroleerde productieomstandigheden, en met een stabiele woningkwaliteit. Het klinkt heel mooi, maar vraagt om gezamenlijk commitment van markt en overheid. Hoe organiseer je dat?

Jasper Ponte, vastgoedadviseur en partner bij Brink Groep, legt uit hoe markt en overheid de problemen op de woningmarkt kunnen oplossen. Samen inkopen in de vorm van een bouwstroom, wordt vaak gekoppeld aan product- en procesinnovatie.

Bundeling vragen

Vraagharmonisatie maakt conceptbouw mogelijk. Een voorbeeld: Ponte begeleidde het proces waarbij dertien corporaties en negen gemeenten in de regio Eindhoven door bundeling van vragen, samen twee woonconcepten inkochten bij Heijmans. De PMC2 (één- en tweepersoonshuishoudens grondgebonden) en PM7 (één- en tweepersoonshuishoudens gestapeld). Alle corporaties namen hetzelfde woningtype af. En kregen volgens de raamovereenkomst een afnamerecht, in plaats van afnameplicht.

Bewezen waarde

De markt kan snel handelen door een standaardproduct aan te bieden, dat zijn waarde al heeft bewezen. Binnen kaders kan er worden ingegaan op locatiespecifieke elementen of individuele wensen. Gemeenten kunnen de bouwstroom faciliteren door bestemmingsplannen af te stemmen op gecontracteerde producten. Te veel verschillende of onhaalbare eisen worden hiermee voorkomen. Bovendien gaat de vergunningenprocedure bij conceptwoningen sneller.

Snelle vergunning

Met een uitgewerkt concept weten markt en overheid precies wat er nodig is, om de vergunningen te verlenen. Bouwtechnische kenmerken zijn bekend, ook is al duidelijk of de conceptwoningen voldoen aan de eisen. De vergunningsaanvraag kan in één keer goedgekeurd worden. Dit voorkomt vertraging in het bouwproces, met bijkomende kosten.

Een win-winsituatie voor markt, overheid en maatschappij. Mits er gezamenlijk commitment, een vastgestelde grondaanpak en draagvlak voor de afgesproken bouwconcepten is.

Dit artikel is gebaseerd op het webinar ‘Versnellen met conceptbouw, mét kwaliteit’. Wilt u het webinar terugkijken- of luisteren? Kijk dan hier.