Banner stratenplan

Conceptwoningen kwalitatief hoogwaardig en uniek

Sneller meer woningen realiseren. Kwalitatief hoogwaardig én betaalbaar. Het is nodig in de huidige woningcrisis. Daarom bieden veel marktpartijen industrieel geproduceerde prefabwoningen aan. Heijmans werkt hier al sinds 2012 mee. Wat zijn de voordelen? En: hoe maak je een conceptwoning uniek?

Heijmans ontwikkelt en realiseert gemiddeld duizend conceptwoningen per jaar. Voor woningcorporaties, beleggers en particulieren. De vraagharmonisatie leidt tot een eenduidige vraag aan de markt. Gestandaardiseerde processen geven versneld antwoord op de grote vraag naar nieuwe woningen. Met mogelijkheden tot individualisering, al is dat binnen kaders.

Eenduidige vraag

Niels Struijcken, manager commercie en marktontwikkeling bij Heijmans: “Een eenduidige vraag ontvangen, en die kunnen herhalen voor een heleboel woningen en locaties, heeft absoluut voordelen. Toch is er ook variatie nodig. De woningtypes zijn hetzelfde, maar ze moeten wel passen bij de beeldkwaliteitseisen, omgeving en welstandseisen voor de specifieke locatie.”

Conceptenbibliotheek

In de conceptenbibliotheek van Heijmans is keuze uit meerdere conceptwoningen. Levensloopbestendig, eenpersoons- en tweepersoonswoningen. Grondgebonden en gestapeld. Struijcken: “Onze conceptwoningen hebben een goede basis, en voldoen aan de huidige BENG-eisen. We passen verschillende installatie- en energieconcepten toe. Veel woningen zijn nul-op-de-meter.”

Variatie

“We zorgen voor voldoende variatie in de gevel,” vertelt Struijcken. “Hiervoor werken we samen met dertig architectenbureaus. We leggen vast hoe een puntgevel gemaakt wordt, hoe de bakstenen en raamkozijnen worden toegepast, de profilering en kleuren, metselvariaties en indelingsvariaties. Zo maken we de conceptwoningen kwalitatief hoogwaardig en uniek.”

Sexy namen

Volgens Jasper Ponte, vastgoedadviseur bij Brink Groep, kan de framing van conceptwoningen nog wel een kwaliteitsslag maken: “PMC2 of PM7, bijvoorbeeld, zijn technische namen. Die zijn niet sexy genoeg. Onder andere om bestuurlijk draagvlak te verwerven. We moeten op zoek naar namen die aansluiten bij de kwaliteit van de producten. Wie biedt?”

Dit artikel is gebaseerd op het webinar ‘Versnellen met conceptbouw, mét kwaliteit’. Wilt u het webinar terugkijken- of luisteren? Kijk dan hier.

Meer weten over conceptwoningen? Ga mee op werkbezoek!

Wilt u meer weten over conceptueel bouwen in binnenstedelijke gebieden? Ga dan op 17 november mee op werkbezoek. Olga Görts, directeur van het Netwerk Conceptueel Bouwen, deelt haar kennis over conceptueel bouwen. U ontdekt wat de mogelijkheden van conceptueel bouwen zijn in binnenstedelijke gebieden en welke kansen dit biedt voor verschillende maatschappelijke opgaven. Ook krijgt u een kijkje in de keuken bij Barli: een specialist in modulaire bouwsystemen.

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter of op LinkedIn.